Skip to content

Klassiek portret in Florence

Afgelopen juli ben ik twee weken in Florence geweest voor een schilderworkshop Klassiek Portret op de Angel Academy of Art. Ik heb deze workshop gevolgd onder leiding van il Maestro, mr. M.J. Angel. Het was erg leerzaam en aangenaam met mensen van over de hele wereld met wie ik twee weken ben opgetrokken om ieder een eigen portret te maken.

Ik heb veel geleerd over de klassieke portret methode. Hierbij wordt een schilderij in lagen opgebouwd, van grof naar fijn. Eerst de licht-donker partijen aanbrengen en daarna kleur en detaillering. Dit nu in twee zinnen gezegd maar in de praktijk twee weken over gedaan. Daarbij hebben we ook nog een oefening van een oog gemaakt en een glaceeroefening van een hoofdbedekking bestaande uit een opgerolde doek.

Maar eigenlijk geldt ook: er bestaan geen regels in het schilderen, alleen principes. Je kunt een schilderij dus op allerlei manieren maken maar dat heeft wel gevolgen voor het resultaat.

Mijn schilderij is een kopie van een schilderij van Bouguereau, een franse kunstschilder die leefde van 1825 tot 1905.
Ik heb het doek uiteindelijk van de latten gehaald en opgerold in een koker mee het vliegtuig in genomen. Hier in Nederland heb ik het weer op latten laten spannen en het hangt nu in de huiskamer.
Hoewel we met olieverf schilderden, droogde de verf erg snel omdat we verfharders als liquin toevoegden aan het medium.
Scroll To Top